"Хай воскресне Бог, і розбіжаться вороги його, і хай тікають від лиця його ті, що ненавидять його". 

У Дрогобичі освячено відновлений Свято-Преображенський храм

У Дрогобичі освячено відновлений Свято-Преображенський храм, який був зруйнований у 1963 році. 19 серпня на свято Преображення Господнього відбулось освячення храму по вул. Стрийській у м. Дрогобичі, яке здійснив преосвященний владика Юліан (Вороновський), єпископ Самбірсько-Дрогобицький у співслужінні митр. прот. Тараса Гарасимчука (канцлера єпархії), прот. Івана Паньківа (декана Дрогобицького), прот. Любомира Митника (адміністратора парафії), прот. Богдана Волошина (сотрудника парафії) та близько 50-ти священнослужителів єпархії.

Початком освячення храму стало закладення металічної капсули владикою Юліаном у стіну новозбудованого храму. Зазначимо, що закладення фундаційної грамоти є традиційною складовою чину освячення. У цій грамоті вказується час освячення храму від року Різдва Христового, року незалежності України, а також церковну єрархію – Папу Римського, Патріарха УГКЦ, єпарха, декана та пароха даної парохії.

Звертаючись до вірних у проповіді, о. Тарас Гарасимчук зачитав 4 главу із І книги Макавеїв, зазначаючи, що старозавітні події оскверненння та віднови Єрусалимської святині є дуже подібними до історії Свято-Преображенського храму м. Дрогобича. "І зібралось військо й пішло на гору Сіон. Побачили вони храм спустошений, жертовник сплюгавлений, двері спалені, двори зарослі травою, немов у ліску або неначе десь у горах, а покої у руїнах, - і розірвали на собі одежу, били себе в груди й сипали попіл собі на голову" (І Мак. 4, 37-39). Теж саме спостерігали з болем у серці дрогобичани, коли у 1963 році за рішенням міської ради було зруйновано храм. Натомість зроблено школу, а там, де було святилище – шкільні туалети. Однак батьки, пам'ятаючи про ці події та місце, де був вівтар, застерігали дітей не ходити туди.

"Взяли нетесаного каміння, за законом, і спорудили новий жертовник, такий, як перший, і відбудували храм і все, що було в середині його, освятили двори, зробили наново святий посуд і внесли ліхтар, кадильний жертовник і стіл у храм. І запалили на жертовнику ладан, засвітили світичі на ліхтарі, що сяяли у храмі. На стіл поклали хліби, розп'яли завіси і скінчили все, за що були взялись" (І Мак. 4, 47-51). У час незалежності України вірні зважились відбудувати давню святиню, що стало символом воскресіння сердець вірних та цілого народу.

Після завершення богослужіння владика Юліан на знак подяки нагородив прот. Любомира Митника (адміністратора парафії) хрестом з прикрасами, а єрея Богдана Волошина (сотрудника парафії) - протоєрейським хрестом. Опісля о. Любомир Митник склав подяку владиці Юліану, усім жертводавцям храму, а також міській раді, яка сприяла будівництву.

21 серпня, перебуваючи у Дрогобичі, до Свято-Преображенського храму завітав Блаженніший Святослав та вручив грамоти особам, які найбільше спричинились до будівництва храму: Любомиру Капко (голова церковного братства), Ігору Лазаріву (меценат), Галині Стецулі (бухгалтер), Мотрі Вересай (скарбник), Ярославу Кухару (інженер), Михайлу Мицько (комірник та паламар), Степану Козаку (член братства та електрик).

 

о. Олег Чупа,

прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

 

 





Тишковичі - місце паломництва на Мостищині


Календар

«     Березень 2024     »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Оголошення


Статистика

Відвідувачів за сьогодні: 74
Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть:
Система Orphus Система Orphus