"Захланність наповнює ліси розбійниками, доми злодіями, ярмарки ошуканцями, суди кривоприсягою, очі бідаків сльозами, а пекло - осудженими", - Св. Василій Великий

Подружня зрілість

 

Подружня зрілість має кілька аспектів:

  • Фізична зрілість
  • Сексуальна зрілість
  • Юридична зрілість
  • Економічна зрілість
  • Психологічна (особистісна зрілість).

Фізична зрілість – це "спроможність організму виконати специфічні для подружжя завдання" (М. Браун-Галковська, 2000), тобто готовність взяти на себе ті права та обов’язки, які передбачає подружнє життя (наприклад, прибирання, готування їжі, купівля продуктів та ін.).

Сексуальна зрілість – це адекватне розуміння власної статевості, акцептація себе, як особи певної статі, а також можливість мати подружні акти та народжувати дітей.

Людська статевість є дуже багатим та складним феноменом, що поєднує в собі 4 компоненти:

  1. біологічний- як правило, ототожнюється з сексом, проте передбачає також знання про будову та функціонування статевих органів, про пов’язану з ними плідність та можливість народжувати дітей;
  2. емоційний – еротизм, пов’язаний з почуттєвим аспектом статевості;
  3. інтелектуальний – розум – зумовлює усвідомлення та акцептацію себе як особи певної статі, рефлексії щодо цього, та розуміння власного ставлення до осіб протилежної статі;
  4. вольовий – пов'язаний з турботою про добро іншої  особи, її розвиток, а також почуття безпеки.   

Людська статевість є зрілою лише тоді, коли гармонійно поєднує в собі усі 4 компоненти – секс, еротизм, розум та волю, адже кожен з цих компонентів має свою функцію (будувати стосунки, виражати любов, продовжувати життя). Статевість, обмежена лише сексом, передбачає сприймання іншої особи лише як предмету, інструменту задоволення певних потреб, що в результаті може привести до руйнування стосунків.

Сексуальне життя є дуже важливим аспектом гармонійного подружжя. Статевість, поєднана зі зрілою любов’ю, акцептація себе як особи певної статі з усіма особливостями функціонування організму, розуміння сексуальних потреб чоловіка/дружини – ці фактори визначають сексуальну зрілість особи і є основою подружньої гармонії в сексуальному житті.  

Юридична зрілість – це віковий ценз, починаючи з якого громадяни мають право офіційно реєструвати свій шлюб. Юридична зрілість визначається законодавством. Шлюбний вік в Україні: 17 років - для дівчат, 18 років – для хлопців.

Економічна зрілість. Передбачає можливість забезпечити достойне життя собі та своїй сім’ї (наприклад, можливість купити чи винаймати житло, утримувати чоловіка чи дружину, майбутніх дітей, забезпечити близьких усім необхідним).

Психологічна  (особистісна) зрілість.

Поняття "зрілість" у більшості людей асоціюється з поняттями "готовність", "можливість взяти на себе відповідальність",  "самостійність у прийнятті рішень", "досвід", "незалежність", тобто з поняттями, котрі характеризують зрілу людину як особистість.

Особистісна зрілість в контексті подружньої зрілості включає в себе 4 важливих моменти:

1. Позитивний образ самого себе (самоакцептація, самоповага).

Кожна людина має власний внутрішній образ самого себе. Він може нам подобатися чи ні. Те, як ми сприймаємо власний внутрішній образ, може свідчити про те, наскільки ми себе приймаємо та поважаємо.

На формування внутрішнього "образу Я" найчастіше мають вплив такі фактори:

  • зовнішній вигляд;
  • життєва успішність;
  • важливість для значимих осіб;
  • самосприймання;
  • думки про себе.

Важливо, щоб формуючи свій образ, людина керувалася власними уявленнями про себе та свої вчинки, намагалася бачити себе об’єктивно, а не орієнтувалася на думки інших. Слід також розуміти, що самоакцептація не має нічого спільного з неадекватною (завищеною чи заниженою самооцінкою), а дає можливість оцінювати себе об’єктивно, розуміючи переваги та недоліки.

 

Сторінка 1 із 3 1 2 3

Тишковичі - місце паломництва на Мостищині


Календар

«     Березень 2024     »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Оголошення


Статистика

Відвідувачів за сьогодні: 132
Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть:
Система Orphus Система Orphus