"Захланність наповнює ліси розбійниками, доми злодіями, ярмарки ошуканцями, суди кривоприсягою, очі бідаків сльозами, а пекло - осудженими", - Св. Василій Великий

  Празник Пресвятої Євхаристії
"Хто їсть моє Тіло і п'є мою Кров, той має життя вічне, і я воскрешу його останнього дня". (Ів. 6, 54). Свята Літургія, як Безкровна Жертва, це осередок культу й духовного життя Католицької Церкви. А це тому, бо на Св. Літургії доконується Тайна понад усі Тайни — Пресв. Тайна Євхаристії. Ватиканський Собор II-ий в догматичній конституції про Церкву називає Євхаристійну Жертву "джерелом та звершенням цілого християнського життя" (§11). А в декреті про Пресвітерів сказано: "Бо в Св. Євхаристії зміщається усе духовне добро Церкви, тобто сам Христос, наша Пасха й життєдайний хліб, який через своє Тіло, — оживлене й оживляюче в Святому Дусі, —...
  Неділя Всіх Святих
НЕДІЛЯ ВСІХ СВЯТИХ Восьма неділя після празника Пасхи, а перша після Зіслання Святого Духа називається неділею Всіх святих. Вона завершує коло рухомих свят. Цього дня наша Східна Церква віддає особливу почесть усім тим, які є плодом дарів Святого Духа. "У цей день, в неділю після П'ятдесятниці, — читаємо в синак­сарі цієї неділі, — святкуємо празник Всіх святих скрізь — в Азії, Лівії, Європі, на півночі й півдні. Цей празник наші божественні Отці установили й наказали святкувати після Зіслання Святого Духа, наче показуючи нам взір, як прихід всесвятого Духа вплинув на апостолів. Він освятив і зробив премудрими тих, що з нашої природи, щоб їх поставити на місце...
  Травневі молебні — значення і традиції
Травень у Церкві є місяцем, присвяченим ушануванню Матері Божої. Традиційні «маївки» — молебні, правлені по храмах, при гротах, капличках і придорожніх статуях Богородиці, включають у себе як головний елемент Лоретанську літанію.
  Вірш "Посвячення церкви Спаса"
Низький уклін тобі церковце, Від славних діточок твоїх, Що люблять тебе щирим серцем Співа тобі «Многая літ». Під мирним небом синім-синім Ряснить пшениця золота І короваєм – новим хлібом Завжди вітатимуть тебе.
  Свята Тайна Священства
  Навіщо ходити в храм щонеділі?
  Витяг з історії парафії Спаса у Дрогобичі
Перехід Перемишльської єпархії до унії наприкінці XVII ст. проходив у декілька етапів. Важливим моментом було скликання перемишльським єпископом Інокентієм Винницьким з’їзду духівництва і світської громадськості до Самбора на 3 квітня 1691 р. Собор мав за мету підкреслити, що унія у Перемишльській єпархії запроваджується добровільно, легітимно, за участю громадськості. Аналіз підписів на рішенні собору показує, що на зібранні були присутні представники від церковної громади Дрогобича. Ось підписи дрогобичан, які засвідчували згоду на перехід міських церковних організацій до унії: Василь Нєчвєдзанський (згідно пом’яника церкви Св. Трійці – вікарій цієї церкви Василь...
  Освячення храму
У Дрогобичі освячено відновлений Свято-Преображенський храм, який був зруйнований у 1963 році. 19 серпня на свято Преображення Господнього відбулось освячення храму по вул. Стрийській у м. Дрогобичі, яке здійснив преосвященний владика Юліан (Вороновський), єпископ Самбірсько-Дрогобицький у співслужінні митр. прот. Тараса Гарасимчука (канцлера єпархії), прот. Івана Паньківа (декана Дрогобицького), прот. Любомира Митника (адміністратора парафії), прот. Богдана Волошина (сотрудника парафії) та близько 50-ти священнослужителів єпархії.
  Цвинтар на Задвірній
Всі дрогобичани добре знають вулицю, яка іменується славним ім’ям видатного політика, громадського діяча та визначного українського історика – Михайла Грушевського, нерідко люди цю вулицю, за старою звичкою називають її Радянською, але надзвичайно мало людей, які пам’ятають ту вулицю як Колійова Вижня (передмістя Задвірне). Колись вона носила саме таку назву. Кожного дня сотні місцевих жителів проходять чи проїжджають по ній, проте мало хто з них помічає цвинтар, що знаходиться на цій вулиці. Власне про нього хотілося би поговорити детальніше. Цей некрополь був цвинтарем при церкві Св. Спаса (Преображення).
  Фундаційна грамота


Поділитися з друзями


Календар

«     Листопад 2017     »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Оголошення


Статистика

Відвідувачів за сьогодні: 23
Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть:
Система Orphus Система Orphus

Наслідування Ісуса Христа - Філософія життя згідно Томи Кемпійського 

 

Про відкидання всіх світових марнот

Хто йде в слід за мною, той не ходить у темноті, каже Господь (Йо. 8,12). Це Христові слова; вони заохочують нас до того, щоб ми наслідували Його життя і святі поступки, коли бажаємо просвітитися і очиститися від усякого засліплення серця.

Тому нашим найбільшим старанням нехай буде — вдумуватися в життя Ісуса Христа. Христова наука вища за всі науки святих; а хто матиме Його Духа, той найде хліб життя — манну, що в ній ховається. Але буває таке, що багато людей, навіть при частому читанні Євангелії замало ним переймається; це свідчить про те, що вони не мають у собі Христового Духа.

А хто хоче зрозуміти Христові слова з повною відповідальністю — той нехай старається, цілим своїм життям Його вірно наслідувати. Для чого потрібна та премудра розмова про святу Трійцю, коли тобі бракує покори і тому ти Святій Трійці не будеш подобатися?

Дійсно, премудрі слова не роблять нас святим ані праведним; але чесне життя робить нас милими Богу.

Коли б ти знав ціле Святе письмо на пам'ять і знав думки всіх мудреців, навіщо усе те потрібно без любові і благодаті Божої? Суєта суєт [Марнота марнот] (Еккл. 1,2), крім одного: Бога любити і Йому одному служити.

Найвища мудрість така: відкидувати світ і так прямувати до Царства небесного.
Так, марнота є, бачити проминаючі багатства і на них надіятися.
Марнота також, ганятися за почестями і дертися вгору.
Марнота є, давати волю бажанням тіла, тай пожадати чогось такого, за що потім треба тяжко покутувати.
Марнота є, бажати собі довгого віку, а мало дбати про те, щоб праведно жити.
Марнота є, звертати увагу тільки на теперішнє життя, а не бачити майбутнього.
Марнота є, любити те, що миттєво проминає, а не спішити туди, де чекає нас відвічна радість.
Разом з тим, пам'ятай ту премудрість про Царство небесне, що око не бачило і вухо не чуло. (Еккл. 1,8).
Тому старайся відірвати своє серце від прив’язаності до речей видимих (матеріальних), а звертай увагу на речі духовні!

Про маловажність своєї власної особи

Кожна людина уже від природи бажає щось знати; але що дає знання без страху Божого?

Справді, кращий покірний селянин, котрий служить Богу, ніж гордий мудрець, що не дбає про себе, а спостерігає за рухом небесних планет. Хто себе добре пізнає, той у своїх власних очах маліє і він не тішиться людськими похвалами. Коли б я знав усе, що є на світі, а не мав у собі любові (1 Кор. 13,2), що б дало мені це перед Богом, котрий колись буде мене судити за мої вчинки?

Дуже нерозумний є той, хто шукає все крім того, що веде до його спасіння. Велика кількість мудрих та гарних слів не наситить душі; але праведне життя оживляє розум і чисте сумління дає велике покладання на Бога. Коли тобі здається, що ти багато знаєш і досить добре все розумієш, то знай, що набагато більше є такого, чого не знаєш. Не гордись (Рим. 11,20). Чому хочеш ставити себе вище над іншими, коли є більше таких, котрі мудріші від тебе. Коли б ти навіть бачив, що хтось явно грішить, або що він допускається якого тяжкого злочину, то все це ти не повинен уважати себе за кращого: бо не знаєш, як довго зможеш витривати в праведності. Ми всі немічні, і ти не вважай нікого за гірше немічного, ніж ти сам!

Про науку правди

Наші думки і погляди нас часто баламутять, бо вони короткозорі.

Це велика помилка, коли ми, не дбаючи про нашу душу і про те, що корисне і потрібне, мимоволі звертаємо нашу увагу на речі цікаві, але шкідливі. (на приклад: астрологія, гороскопи) Маємо очі, а не бачимо. До кого Ісус промовляє, тому не треба багато домислів. З одного Слова все постало і про те одне Слово все свідчить: і це то Першоджерело, що до нас промовляє. Без Слова Божого ніхто і нічого не зрозуміє.

О Правдо, Боже! З'єднай мене з Собою у вічній любові!

Нехай замовкнуть усі вчителі, нехай усі створіння тихо мовчать перед лицем Твоїм: Ти єдиний промовляй до мене, Боже! Чим простіше серце матиме людина, тим вищі матерії вона спроможна зрозуміти — тому, що вона отримує світло розуміння з висоти небес.

Добра і побожна людина наперед сердечно планує свої справи, які має зробити в своєму житті. І вони не потягнуть її туди, де є спокуса. Хто веде тяжку боротьбу, як не той, хто намагається побороти самого себе? Це і повинно стати нашим завданням: щоб ми перемогли себе самих і з дня на день ставали сильнішими від себе. Смиренне пізнання себе самого — це простіша дорога до Бога, ніж глибокий науковий дослід. Але тому, що багато людей більше орієнтується на вигідне життя, ніж на чесне життя, і у цьому вони дуже глибоко помиляються, тому що не єдиним хлібом насущним живиться людина! Коли настане день Страшного суду, ніхто не буде нас питати, що ми прочитали; ані як гарно ми говорили, але запитають нас, як ми жили згідно закону Божого. О, як то скоро минає світова слава! Багато людей пропадає на цьому світі через свою пусту славу тому, що замало дбають про служіння Богу. [ Не треба спокушатися на велику земну славу, владу, гроші.] Багато людей пропадає на цьому тому, що вони хочуть бути великими а не покірними, і марно витрачають своє життя.
По правді великий є той, хто має велику любов.
По правді той великий, хто сам у своїх очах малий! - той хто відкидає земні почесті.
По правді той розумний, хто всі земні речі вважає за сміття, щоб тільки Христа собі заслужити (Філ. 3,8).
По правді глибоко вчений є той, хто виконує волю Божу, а свою власну волю відкидає. Досконале християнське життя є таке, коли вже не ми живемо в собі а Ісус Христос живе у нас.

Сторінка 1 із 4 1 2 3 4

 

 

 

 

Тишковичі - місце паломництва на Мостищині