Для всього є свій час, за словом Еклезіяста, усьому час-пора (3, 1), але для молитви й псалмоспіву будь-який час підходить.   св. Василій Великий 4

Загальні відомості про хор «Сяйво»

Хор «Сяйво» церкви Преображення ГНІХ заснований в 1992 році. Першу Службу Божу хор співав 19 грудня 1992 року під орудою дяка п. Миколи Ляха. В цей час активними хористами були – Дозя Слюсар, Марія Височан, Люба Гавдяк.

19 серпня 1994 року хор співав Службу Божу під час престольного свята Преображення Господнього. В хорі вже було більше співаків, а саме: Коссак Орися, Снятинська Марія, Гавдяк Марія, Лях Галина, Кошельник Стефанія, Ваньо Надія, Ярошович Ольга, Стевчак Марія, Дяків Надія, Коцюба Марія. Парохом в церкві був о. Іван Дуда, а згодом до храму був назначений о. Богдан Волошин і тоді виникла потреба диригента.

         Отець Іван Дуда запросив на цю посаду п. Наталію Фучило, яка мала музичну освіту (струнно-смичкове відділення ДДМУ), вона змогла працювати з хором більш професійно. Згодом вона виїхала з сім'єю в Канаду. 

         11 березня 2001 року до хору була запрошена викладач хорового відділу ДДМУ п. Марія Гірняк. Вона розпочала серйозну хорову роботу і хор зазвучав по-новому. Велася робота тривалий час над чистотою інтонації, строєм, ансамблем. Вивчаються нові частини з Літургії, нові духовні пісні. До хору прийшли молоді співаки, студенти, учні.

         В репертуарі хору Літургія зібрана з кращих зразків духовної музики В Матюка, А. Гнатишина, М. Вербицького, О. Кошиця, о. С. Сапруна, Г. Давидовського, Д. Бортнянського, І. Соневицького.

         Хор супроводжує співом церковні чини вінчання, панахиди, молебні, хресні дороги, а також бере участь у міських заходах, концертах колядок, пасхальних заходах.

         Майже кожного року організовуються поїздки до святих місць, монастирів, а саме: до Зарваниці, до Крехова, Гошева, Лаврова, Губичі, на прощу в село Биличі.

         На запрошення окремих священиків хор співав Літургію у с. Тухля Турківського району, с. Новий Витків Радехівського району і с. Губичі Дрогобицького району. Особливою подією в житті парафії і церковного хору було відкриття і вхід в новий храм, а також візит до Дрогобича  блаженнішого Патріярха Святослава, де хор співав архієрейську Службу Божу і «Молитву за Патріярха».

         В колективі хористи часто згадують і моляться за душі померлих хористів, а саме: Мазур Марію, Брухаля Михайла, Кирилів Ярослава, Кирилів Віру, Коссак Зеновію, Лагуш Володимира, Флюнт Володимира, Паску Ірину, Ярка Ореста.

         З перших днів заснування хору активними учасниками є: Лисий Михайло, Лиса Анна, Ярошевич Ольга, Хлопик Анна, Кучма Ярослав, Стевчак Марія, Ваньо Надія, Коссак Орися, Кошельник Стефанія, Городняк Марія, Коцюба Марія, Гладій С., Кучма Ярослав, Капко Любомир.

         Долучилися  згодом і молодші співаки, які беруть активну участь і сьогодні: Мащак Марія, Ланова Мирослава, Сов’як Євген, Беднарчук Йосиф, Баратяк Марія, Баратяк Ірина, Комаричин Марія, Ковальчишин Уляна, Босак Іван, Стахів Володимир, Пиляк Марія, Боцьорко Стефанія, Мелимуна Ольга, Молокус Володимир, Зіньченко Тарас, Голубець Ігор, Шологін Наталія, Горуцька Наталія, Хомишак Богдан, Ткач Марія, Савуляк Богданна, Штука Віра, Сов’як Зоряна.

         Довгі роки активну роботу в хорі проводив староста хору п. Любомир Капко. Він організовував всі поїздки колективу, тримав тісний зв’язок з кожним хористом і за це йому велика подяка. В зв’язку з тим, що п. Любомира обрано головою церковного братства, старостою хору одноголосно обрано п. Марію Мащак, яка також старанно виконує обов’язки старости.

 

Підготувала диригент хору п. Марія Гірняк

 

 

 

 

 

 





Тишковичі - місце паломництва на Мостищині


Календар

«     Березень 2024     »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Оголошення


Статистика

Відвідувачів за сьогодні: 107
Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть:
Система Orphus Система Orphus