Горе мудрим у власних очах та розумним перед собою самим! Горе тим, що хоробрі винце попивати, і силачі на мішання п'янкого напою, що несправедливого чинять в суді за хабар справедливим, а праведність праведного усувають від нього... Горе тим, що зло називають добром, а добро злом, що ставлять темноту за світло, а світло за темряву, що ставлять гірке за солодке, а солодке за гірке! (Іс. 5:8,11)

ПАПА ФРАНЦИСК ПРОГОЛОСИВ МАТІР ТЕРЕЗУ З КАЛЬКУТТИ СВЯТОЮ

У неділю, 4 вересня 2016 р., під час урочистої Святої Меси на площі Святого Петра у Ватикані, відбулася урочиста канонізація святої Матері Терези з Калькутти. Відповідаючи на початку Святої Меси на прохання кардинала Анджело Амато, Префекта Конгрегації в справах святих, Глава Католицької Церкви офіційно проголосив її святою: «На честь Пресвятої і Нероздільної Тройці, на прославу католицької віри та скріплення християнського життя, владою Господа нашого Ісуса Христа, святих Апостолів Петра і Павла та Нашою, після довгого роздумування, неодноразово призиваючи Божу допомогу й вислухавши думку багатьох Наших братів у єпископстві, проголошуємо та визначаємо святою блаженну Терезу з Калькутти та вписуємо її до списку святих, постановивши, щоби в усій Церкві її набожно вшановували між святими. В ім’я Отця і Сина і Святого Духа».

Після зачитування формули канонізації внесено мощі новопроголошеної святої.

В урочистості беруть участь офіційні делегації з понад 20-ти країн світу, зокрема, Президенти Албанії, КЮР Македонії, Косово, Королева Іспанії Софія, Капітани-Регенти Сан-Маріно, а також протестантський єпископ з Калькутти та члени спільноти з Тезе. Але не тільки так звані «могутні цього світу» є особливими гостями. На площі Святого Петра присутні бідні та безхатченки з різних міст Італії, які отримують допомогу в структурах Згромадження, заснованого святою Матір’ю Терезою, яких Папа запросив на обід після Святої Меси.

***

Мати Тереза (в миру Аґнес Ґонджа Боякшу) народилась в албанській сім’ї у місті Скоп’є (сьогодні – столиця КЮР Македонії). Коли їй сповнилося 18 років, посвятилась Богові в ірландському чернечому Згромадженні та вирушила до Індії як місіонерка, де працювала в лікарні, навчала у католицькій школі, закінчила університет, опанувавши дві індійські мови – гінді та бенгалі.

У 38 років життя вона відчула особливе покликання – служити найбіднішим, живучи їхнім життям. Отож, 1950 року Тереза заснувала чернече Згромадження Сестер Місіонерок Милосердя, члени якого окремо посвячують своє життя служінню знедоленим. Вона не тільки заснувала численні притулки для покинутих дітей та прокажених, хоспіси для вмираючих, шпиталі для хворих на СНІД, але всіх огортала милосердною любов’ю, несучи їм радість.

Мати Тереза та сестри з її Згромадження, яких впізнають з одягу – білого бавовняного сарі з синім обрамленням та звичайних сандалів на ногах – невтомно дбали і дбають про злиденних, хворих і сиріт в усьому світі, незважаючи на віросповідання чи національність. Вона відійшла по вічну нагороду 1997 року, а вже у жовтні 2003 року святий Папа Іван Павло ІІ проголосив її блаженною.

Понад 5100 сестер Місіонерок Милосердя та 400 братів і священиків продовжують у світі місію своєї засновниці. Їхні 758 домів відкрито у 140 країнах світу, а їм допомагають понад 100 тисяч волонтерів.

Джерело: catholicnews.org.ua


04.09.2016

Тишковичі - місце паломництва на Мостищині


Календар

«     Березень 2024     »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Оголошення


Статистика

Відвідувачів за сьогодні: 166
Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть:
Система Orphus Система Orphus