"Хай воскресне Бог, і розбіжаться вороги його, і хай тікають від лиця його ті, що ненавидять його". 

УГКЦ СТАЛА МАЙДАНЧИКОМ ДЛЯ ЗАСТАНОВИ МОЛОДІ ПРО ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Днями в Патріаршому домі УГКЦ у Львові відбулася масштабна молодіжна подія за участю різних експертів в галузі освіти, бізнесу, культури, громадського сектору – перший Форум відповідальних людей. Молодь із різних регіонів України різних конфесій застановлялася про міру своєї відповідальності за процеси, які відбуваються в країні, Церкві, в їх особистому оточенні. Про результат дводенної праці Форуму та подальшу працю на основі висунутих пропозицій розповідає о. Ростислав Пендюк, голова Комісії у справах молоді УГКЦ.

- Відомо, що Комісія у справах молоді півроку готувалася до проведення Форуму відповідальних людей. Який результат?

- На цьому заході ми зібрали людей, які є молодими й активними, прихильними до Церкви та необов’язково є греко-католиками, тих, які реалізовують свої мрії й проекти. Завдяки Божій ласці та настирливості молоді нам все вдалося. Ми, як Комісія, були координаторами Форуму, але оргкомітет був значно широким. До його складу входили молоді люди із різних середовищ. У заході зголосилися взяти участь понад 150 молодих осіб, а ми розраховували максимум на 70.

- Тобто, молодь була не з молитовних спільнот, а радше із різних громадських організацій. Як їхня праця може допомогти розвитку молодіжного апостоляту УГКЦ?

- Тут йдеться радше про взаємну користь. Загалом, у світі точаться дискусії про те, як Церква повинна поводиться в сучасному суспільстві. Існує багато думок, концепцій і бачень щодо цього. Моя особиста думка така: ми повинні залишати непорушними основоположні речі і не дискутувати про них (скажімо, про Євангеліє, Літургію), натомість інші речі, які ми не встигаємо робити, нам необхідно обговорювати. На Форумі були молоді люди, які реалізовують цікаві освітні проекти, а також ті, які задіяні в громадському секторі. Крім цього, широкою й була географія учасників (Одеса, Київ, Харків, Тернопіль, Івано-Франківськ, Львів). Також в роботі Форуму взяли участь люди різних поглядів, але їхня активність і налаштованість на гарний результат сприяли праці. Ми потребуємо їхньої енергії, бачення, сучасного погляду на світ. Цього не потрібно соромитися. З іншого боку, ми, Церква, маємо великий людський потенціал, про що й наголошував владика Володимир (Груца) на Форумі. Тож, ми повинні запропонувати молодим людям ціннісний стержень, бо активність сама в собі немає жодної вартості, якщо ми не усвідомлюємо що робимо і для чого. Таким чином, ми намагалися донести молоді те, що їхня активність, енергія і завзяття – це супер, але варто робити це, опираючись на ціннісну платформу, яку пропонує Церква. Сподіваюся з цього вийде щось добре.

- Які ключові думки прозвучали на Форумі, які врізалися в пам'ять особисто Вам?

- Ми свідомо пішли всупереч власним традиціям і не ставили жодної цілі. Намагаючись створити майданчик для зустрічі молоді із різних середовищ, ми усвідомлювали, що, оскільки, на заході зібралися найактивніші, то, в силу того ким вони є, вони самі будуть творити результат. Їм просто потрібно дати можливість зустрітися. - Тобто Церква стала майданчиком для зустрічі різної активної молоді? - Церква створила майданчик для активної молоді. Серед молоді були і євреї, і ті які відверто казали, що є атеїстами. Однак, усі вони стверджували що для себе вони наново відкрили Церкву. Для них було дивним те, що Церква таким цікавиться. Найважливіша думка, яка тоді прозвучала про відповідальність, була дуже християнською. Багато йшлося про те, що ми повинні міняти своє ставлення до того, що діється довкола і усвідомлювати власну відповідальність за все, що відбувається. Про це точилася велика дискусія. Різні експерти наголошували на цьому. Також міркували про те, як вірус відповідальності за своє життя і життя своєї країни донести до інших. Висновок був такий: ніщо так не інфікує в позитивному сенсі, як особистий приклад. Чим більше ми будемо активними, тим більше людей до нас приєднається.

- Від міри нашої відповідальності залежить усе, що діється в країні. Від кожного з нас залежить майбутнє нашої держави. Як щодо цього?

- Дуже легко вказати пальцем на винного і твердити, що уряд чи президент є поганими і ми нічого не можемо зробити. Участь у Форумі взяла Ліля Боровець з організації «Просвіт», яка займається із своєю командою питаннями освіти. Особи в її організації по закінченні загальноосвітньої школи і університетів поїхали закордон і побачили інший приклад. І вони, повернувшись до України, замість того, аби казати, що наше Міністерство ні до чого, почали вчити вчителів. Вони створили організацію, яка навчає вчителів і заохочують їх мінятися.

- Знаю, у вас була дуже насичена культурна програма вечорами. Розкажіть про це.

- Першого дня учасником зустрічі був відомий скрипаль Олександр Божик, який спочатку пояснив своє розуміння відповідальності, а згодом подарував нам трохи віртуозної музики. Вечорами ми переглядали вистави у виконанні Театру імпровізацій. Хлопці і дівчина цікаво і весело жартували, не маючи при цьому готових виступів. Глядачі їм пропонували теми і вони на ходу імпровізували. Це було дуже весело і молодіжно.

- А тепер до якої події готуєтеся?

- Готуємося до Фестивалю «Вітер-на-дії». Переконані, що цей Форум буде продовжуватися. Власне, через півроку ми плануємо провести другий такий Форум. Також з’явився запит на проведення подібного заходу в регіонах. Зокрема, до нас звернулися із Червонограда і Кривого Рогу з пропозицією зробити щось подібне. Ми прагнемо ідею Форуму відповідальності нести і в менші регіони.

Джерело: news.ugcc.ua


26.02.2017

Тишковичі - місце паломництва на Мостищині


Календар

«     Березень 2024     »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Оголошення


Статистика

Відвідувачів за сьогодні: 29
Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть:
Система Orphus Система Orphus