ПРАКТИКА ПОСТУ ЗГІДНО З ПАРТИКУЛЯРНИМ ПРАВОМ УГКЦПочнім радісно час посту!* Віддавши себе духовному подвигові,* очистьмо душу, обмиймо тіло* і стримуймося в їжі, і від усяких пристрастей,* насолоджуючись духовними чеснотами.* Зростаючи в них любов'ю,* сподобимося всі побачити всечесну страсть Христа Бога* і, радіючи духом, святу Пасху. (Стихира Вечірні Сиропусної неділі). Розпочавши час Великого посту, пригадуємо якими є приписи постової практики у нашій Церкві. За основу беремо витяг з Партикулярного права Української Греко-Католицької Церкви. Кан. 115 (кан. 882 ККСЦ) § 1. Покутна практика посту, покаяння та стриманості, метою якої є надо- луження за вчинені гріхи та осягнення більшої досконалості задля особистого освячення, – це найдавніша традиція Української Греко-Католицької Церкви. § 2. Усі вірні зобов’язані постити в такі періоди церковного року: Великий піст і Страсний тиждень; Петрівка – від понеділка після Неділі всіх святих до навечір’я празника Святих Верховних апостолів Петра і Павла (включно); Успенський піст, або Спасівка, – від свята Перенесення Чесного і Животворного Хреста та Макавейських мучеників, Саломеї, їх матері, і старця Елеазара, до навечір’я Успіння Пресвятої Богородиці (включно); Різдвяний піст, або Пилипівка, – від дня після свята Апостола Пилипа до навечір’я Різдва Христового: 1) у перший день Великого посту і Страсну п’ятницю – суворий піст, тобто слід утримуватися від вживання м’ясних і молочних продуктів та яєць, а також страв, які містять ці продукти; 2) у перший тиждень Великого посту і впродовж усіх днів Страсного тижня потрібно утримуватися від споживання м’ясних продуктів і страв; 3) у понеділок, середу та п’ятницю інших тижнів Великого посту слід утриматися від споживання м’ясних продуктів і страв; у вівторок та четвер дозволено всі види їжі; 4) в інші пости церковного року вірні зобов’язані: у середу та п’ятницю утримуватися від споживання м’ясних продуктів і страв; у понеділок вівторок та четвер дозволено всі види їжі. § 3. Усі вірні зобов’язані дотримуватися посту в такі дні: навечір’я Різдва Христового, навечір’я Богоявлення Господнього, Усікновення Чесної голови святого Івана Хрестителя, Всемірне Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста. § 4. У всі п’ятниці року, окрім випадків загальниць, храмового та двана- десятих свят, належить утримуватися від м’ясних продуктів і страв. § 5. У всі дні посту та періоди загальниць вірні зобов’язані утриматися від організації та участі в гучних забавах, весіллях, танцях, розвагах та інших подібних заходах. § 6. Стосовно звільнення від обов’язку посту потрібно дотримуватися таких положень: 1) загальницями в УГКЦ є періоди: від Різдва Христового до навечір’я Богоявлення; від неділі Митаря і фарисея до неділі Блудного сина; від Пасхи до Томиної неділі; від Зіслання Святого Духа до неділі Всіх святих; 2) немає посту в суботи, неділі та дні святкування Нового року (31.12– 01.01) і Незалежності України (24.08); 3) від будь-якого обов’язку посту звільняються: діти до 14 років та особи, яким виповнилося 60 років; важкохворі; вагітні; матері після пологів і ті, що годують груддю; ті, що подорожують (якщо час подорожі перевищує вісім годин); ті, що важко працюють; ті, що харчуються зі столу інших; убогі, котрі живуть з милостині; 4) в окремих випадках звільняти від обов’язку постити може місцевий ієрарх, заохочуючи в цьому разі вірних до здійснення діл побожності та милосердя. § 7. Поза межами території верховноархиєпископської Церкви стосовно цього слід дотримуватися місцевих звичаїв. Джерело: ugcc.tv 26.02.2017
|
Календар |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Оголошення |
Статистика |
Відвідувачів за сьогодні: 35
|