Для всього є свій час, за словом Еклезіяста, усьому час-пора (3, 1), але для молитви й псалмоспіву будь-який час підходить.   св. Василій Великий 4

Б. Третій час

Цей Час присвячений Зісланню Святого Духа на апостолів, тому відлуння цієї події можемо побачити впродовж цілої відправи.

а) Псалми

Псалми відображають стан душі і спосіб молитви тих, які зібрались на молитву і очікують Зіслання Святого Духа. Такими є псалми: 16, 24, 50. Власне 16 і 24 псальми є молитвою того, кого обступили вороги, тому він просить допомоги у Бога: «ось вони на кожнім кроці мене обступили… зглянься і змилосердься надо мною Боже» (Пс. 16:11; 24:16). Досить доречними будуть слова святого Ісаака Нінівського про те, що «воля Святого Духа є ось яка: Дух Божий не є в тому, хто знайшов спокій і задоволення, а відзнакою Божих дітей є терпіння...»[1]. Людина є слабкою, тому грішить, а згодом кається, промовляючи «помилуй мене Боже, по великій милості Твоїй» (Пс. 50:1). Особливу увагу звернемо на останній стих псалма 16: «а я в моїй правді твоє лице побачу, і проснувшись, насичусь твоїм видом», в якому можемо побачити паралель і здійснення пророцтва Йола «…і ваші юнаки будуть бачити…».

б) Тропарі

Впродовж року береться тропарі святого дня. Але ми звернемо більшу увагу на тропар у Великому пості, де згадується про Зіслання Святого Духа на апостолів: «Господи, Ти Пресвятого Твого Духа у третю годину на апостолів твоїх послав…»[2]. Цей тропар перегукується із 11 стихом 50 псалма, де є заспіви «серце чисте створи в мені, Боже, і Духа правого віднови в нутрі моєму».

в) Молитва

Тут звернемо увагу на заключну молитву, де згадується Пресвята Трійця — яка є «єдиним Божеством і єдиною силою»[3], щоб вона помилувала нас грішних своїм задумом (бо де Дух, там є і Син, а де Син, там і Отець). Людина потребує тих особливих дарів для росту душі.

В. Шостий час

Основна думка цього Часу складається на основі молитви апостола Петра на покрівлі (Дія. 10:8-10), саме в той час, коли Христос висів на хресті і серед своїх страждань хотів пити (Ів. 19:28).

а) Псалми

Вибрані псалми нагадують нам про тих, які чинять лихо: «бо горді піднялись на мене, і насильники на мою душу зазіхають, вони не мають Бога перед собою» (Пс 53:3). Але ще небезпечнішим є ті, які «підносять свої руки на своїх же друзів, порушують свою умову. Масніші від сметани його губи, серце ж його завжди готове до бійки» (Пс. 54:19-20). 90 псалом є втихомирюючим для праведних, щоб вони не боялися правди: «Ти, що живеш під Всевишнього покровом… Скажи до Господа: мій захисте і моя твердине, на котрого покладаюсь. Він бо спасе тебе від сітки птахолова …» (Пс.90:1-3).

 

б) Тропарі та заключна молитва

Впродовж року співається тропар храму, – яким звеличується покровитель Церкви. Але у Великому пості тропар є сталим де ми звеличуємо Христа, який «прибив зухвалий гріх Адама»[4]. Людина мала борг перед Богом і Христос своєю смертю сплатив його.

Остання молитва цього Часу є подякою Богу за ласку створення і відкуплення, за те, що Господь «розписку гріхів наших розірвав і переміг начало темряви». І тому, щоб завжди бути на сторожі і не втратити пильності, молимось «до страху Твого прикуй тіла наші і не допусти сердець наших до слів або помислів лукавих, але любов’ю Твоєю пройми душі наші»[5].



[1] Пояснення Богослужень с. 252.

[2] Молитвослов с. 162.

[3] Молитвослов с. 164.

[4] Молитвослов с. 169.

[5] Молитвослов с. 171.

 

Сторінка 2 із 3 1 2 3

Тишковичі - місце паломництва на Мостищині


Календар

«     Березень 2024     »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Оголошення


Статистика

Відвідувачів за сьогодні: 51
Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть:
Система Orphus Система Orphus