Для всього є свій час, за словом Еклезіяста, усьому час-пора (3, 1), але для молитви й псалмоспіву будь-який час підходить.   св. Василій Великий 4


Кінець старих жертв

Оскільки Ісус запропонував Свою жертву на хресті, «Тоді завіса в храмі роздерлася надвоє, зверху аж донизу» (Мр. 15, 38). То був знак, що Старий Завіт з усіма своїми різноманітними жертвами підійшов до кінця. Тут є достойна жертва Бога-Сина, яка виповнює і охоплює потреби всіх людей, чи це буде поклоніння, каяття-пожертва, пожертва прохання чи пожертва подяки. Ісус здійснив все це Однією Вічною Жертвою Самого Себе. Він поклоняється, Він дякує, Він пробачає і просить для нас нового благословення перед троном Свого Небесного Отця.

Наслідок Вічної Жертви

«О felix culpa» (о щаслива вина), як згадує офіційна церковна молитва про Адамів гріх, «який був принесений нам люблячим Спасителем». Якби не цей гріх, можливо, ми ніколи б не побачили настільки відкритої Божої любові. Тепер ми є більше, ніж мешканці землі, ми є відкуплені. Ми отримали назад Божественне Синівство, дароване Адамові. Ми стали учасниками Його Божої Природи (2 Пт. 1,4). Боже Життя проходить через наші жили. Ми є мешканцями двох світів: цього світу та Небесного Царства. Давайте насолоджуватися Христом. Алилуя.

Задумаймося також, якими важливими ми повинні бути у Божих очах. Але ж як дешево ми продаємося через гріхи дияволові. Подумайте, якою великою є любов Бога. Якою є наша відповідь? Існує одна дорога: Бог виходить нам назустріч, але ми обминаємо Бога?

Вдумайтеся у слова, які стосуються Нашого Господа. «І коли хтось його спитає: «А що то у тебе за рани на руках?» - він відповість: «Це - мене поранено у домі моїх друзів» (Зал. 13, 6). З часу створення світу, ми повинні сказати, що Він пам'ятав про нас, настільки любив нас, що навіть пожертвував Себе за нас. Ой, як Він любив нас! Чи чиясь любов може зрівнятися з Його любов'ю?

Свята Євхаристія Христос у вигляді хліба та вина

Все має свої межі, крім любові... Любов спонукала Бога стати чоловіком, відкупити гріхи та приєднати, наблизити людину до Бога. Іншою характерною рисою любові є бажання бути завжди поряд з тим, кого любиш. З Ісусом було так само. Як міг Він залишитися на землі з тими, що любили Його; так, щоб Його друзі могли відвідувати та отримувати Його, а Його вороги не впізнавали б Його? Якщо б Він міг залишитися як людина, злі люди знайшли б Його, щоб знову й знову Його розпинати. Він знайшов спосіб. Він віддає Себе нам у вигляді хліба й вина - Святої Євхаристії, Причастя. Друзі отримають Його у свої серця як поживу для своєї душі, і все ж Він не буде впізнаний своїми ворогами, але буде залишатися зі своїми друзями.

Він сповіщатиме їм Добру Новину, але чи вони повірять? Він повинен спочатку доказати, що є Володарем над природою. Він зробить два великі чуда, щоб довести це. Перше, Він нагодує понад п'ять тисяч людей чудотворним помноженням п'яти буханців хліба та двох риб (Мр. 6, 38). Це стане відповіддю на запитання: «Як може Ісус бути одночасно над усім світом, годуючи мільйони?» Він може це робити. Друге чудо відбулося тієї ж ночі. Ісус пішов по воді до човна Апостолів і вгамував бурю. Він є Бог. Він має владу над природою.

Обіцянка

Наступного дня юрба знаходить Його в Капернаумі. Люди є дуже щасливі. Вони змусять Його стати їхнім Царем. Він завжди годуватиме їх. Ісус звертається до них: «Не шукайте їжу, яка псується, а їжу, яка залишається на вічне життя, яку ж вам дасть Син Чоловічий». Він говорить їм про їжу: «Я - хліб життя. Я хліб, який з неба зійшов. Коли хтось цей хліб їстиме, житиме повіки... а тепер Добра Новина... Хто тіло моє їсть і кров мою п'є, той живе життям вічним, і я воскрешу його останнього дня» (Читаємо в Івана 6, 22). Це було для вже занадто. Як може цей чоловік дати нам їсти своє тіло? Біблія говорить нам про те, що багато Його послідовників ніколи вже не ходили з ним знову. Але це правда. Навіть коли б Він мав втратити усіх Своїх апостолів, Він би не змінив Своєї обіцянки. Він ні від чого не відрікався. Він не кличе їх назад, кажучи: «Зачекайте, ви не розумієте. Я не маю на увазі це дослівно. Я маю на увазі, що це лише нагадуватиме вам про моє тіло». Тому що Він мав на увазі Своє власне тіло та кров. Повернувшись до Своїх апостолів, Він каже: «Ви також підете геть?» Він мав на увазі, що вони можуть йти, якщо не вірять в те, що Він це зробить. Петро відповів за всіх, хоча він все ще міг не зрозуміти цього: «Господи, а до кого ж іти нам? Це ж у тебе - слова життя вічного!» (Ів. 6, 68)

Тайна Святої Євхаристії

Є друга частина цієї історії, інша причина, чому Він віддав Себе нам у Святій Євхаристії. Пригадайте, чого бракувало у жертвах, пропонованих Богові в часах перед Христом. Бракувало двох речей. По-перше, відповідної жертви. Що є вівця чи баранчик у порівнянні з Богом? По-друге, відповідного духовенства (священства). Не всі нащадки Арона, священики справжнього Бога, були справді добрими. Ми читаємо, що два Аронові сини Надав та Авігу були знищені Богом за їхню недостойність (Лев. 10, 1-2). Бог, через пророцтво Малахії, говорить їм: «Не до вподоби ви мені стали, - говорить Господь сил, - і не милі мені приноси з рук ваших». Він матиме нове духовенство:
Ісус Христос Вічний Священик. І співучасником того Пастирського Священства є католицький священик. І Господь продовжує: «Бо від сходу сонця аж до його заходу між народами велике моє ім'я, і на кожнім місці моєму імені приноситься кадило й чиста жертва; бо моє ім'я між народами велике, - говорить Господь сил» (Мал. 1,10-11). Христова жертва, раз і для всіх здійснена на Голготі, відновлюється, щоб бути знову здійсненою на вівтарях світу, в яких Його люди можуть брати участь. Господь називає це “Чистою Жертвою”. Не проливається кров, немає вбивства; це було зроблено на Голготі. Тут Його смерть є містично представлена роз'єднанням хліба та вина, і це пропонувалося серед не євреїв. Кожного дня у світі відбувається понад 500 тисяч літургій, «від сходу сонця до його заходу - Це пророцтво здійснюється у Католицькій Церкві. 
 

Сторінка 2 із 2 1 2

Тишковичі - місце паломництва на Мостищині


Календар

«     Березень 2024     »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Оголошення


Статистика

Відвідувачів за сьогодні: 190
Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть:
Система Orphus Система Orphus