На будь-який заклик тебе до молитви відповідай: Готове серце моє, - і перебувай на богослуженні аж до останньої молитви, маючи за велику для себе шкоду полишити її. Бо ж коли, споживаючи їжу для підкріплення своєї плоті, перебуваєш за трапезою невідлучно, допоки не наситишся, і без конечної потреби нелегко встаєш з-за столу, то чи ж не більше маєш ти залишатися до кінця духовної поживи й укріпляти душу молитвою?  (Святий Василій Великий)

 

"Не ви мене вибрали, але Я вас вибрав..." 

Священство є великим Божим даром, який Господь посилає своєму народові. Цей дар зобов’язує покликаного зодягнутися у справедливість і праведність. Церковна спільнота, очолювана єпископом, несе відповідальність за розпізнавання, плекання і створення належних умов для того, щоб сформувати покликання в особи  для служіння  Церковній спільноті.

Церква вирішує в імені Божому, кому стояти біля престолу та приносити безкровну жертву. Кожне покликання вимагає відповіді, а відповідь конкретизується місією – посланництвом. Ніхто не є покликаний для себе самого. Кожне покликання є конкретним служінням, яке реалізується серед народу і для народу. Блаженніший Любомир (Гузар) зазначає: «У нашому українському народові збереглося ще дуже живим усвідомлення тієї гідності та місії, якою милостивий Господь наділяє своїх священиків: люди радо прислухаються до своїх пастирів і готові довіряти їм. А це накладає величезну відповідальність на тих, кого Господь покликав до цього стану і кому доручає вести душі до Небесного Царства вже на землі і у вічності. Своє святе завдання священнослужитель має приймати не з гордістю. А зі священним тремтінням душі, бо, як сказано йому у день отримання святої тайни священства, за кожну поручену душу має дати отвіт»[1].

Для того, щоб бути на висоті священичого служіння, кандидат у священство має зрозуміти, які потреби є у вірного народу, збагнути його особливості, культуру і світогляд. Так відбувається плекання власної ідентичності для реалізації успішного пастирювання[2]. Це служіння тільки тоді буде благородним, коли буде  безкорисливим. Щоб розпізнати своє покликання, кандидату необхідно добре пізнати себе із середини. Для цього треба користати з відповідної допомоги, такої, наприклад, як духовний провід, щоб пробудити в покликаних особисту відповідальність за любов Христа[3].

Стосовно питання покликання до пастирського служіння ведеться довготривала дискусія. Що є вирішальним чинником у формуванні Христового служителя? Позиції богословів є різні. Дехто схильний спершу розглядати дію Божої благодаті. Однак при такому підході слід остерігатися крайнощів, щоб не нівелювати людську співдію, абсолютизуючи Божу. Або зводити тільки до високого рівня приготування претендента. Не можна заперечувати різнобічної підготовки до пастирського служіння, але не слід і применшувати значення Божої благодаті. Зазначимо, що істина полягає в синтезі. Покликання – це постійний нахил до духовного служіння з відповідними ознаками[4]. Особа, котра бажає посвятитися священичому служінню, має сама і за допомогою досвідченого сповідника випробувати себе, чи дійсно має покликання до священства[5]. Покликання є внутрішньою містерією, яка проявляється за різними ознаками: внутрішніми та зовнішніми[6].

Схильність до священичого служіння і його прагнення є першою внутрішньою ознакою. Особу, котра не молиться, байдужа стосовно релігійних справ, не варто визнавати покликаною до священичого стану. Натомість, хто шукає слави Божої і прагне працювати над спасінням людських душ, той має поклик Господній[7]. Другою внутрішньою ознакою є здібність до пастирського уряду, котра полягає у постійній праці над собою, щоб підносити свій рівень освіченості, побожності та тямущості. Освіта відповідає вчительському служінню, побожність – священичому, а тямущість –  пастирському[8] 

Сторінка 1 із 2 1 2

Тишковичі - місце паломництва на Мостищині


Календар

«     Березень 2024     »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Оголошення


Статистика

Відвідувачів за сьогодні: 80
Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть:
Система Orphus Система Orphus