Горе мудрим у власних очах та розумним перед собою самим! Горе тим, що хоробрі винце попивати, і силачі на мішання п'янкого напою, що несправедливого чинять в суді за хабар справедливим, а праведність праведного усувають від нього... Горе тим, що зло називають добром, а добро злом, що ставлять темноту за світло, а світло за темряву, що ставлять гірке за солодке, а солодке за гірке! (Іс. 5:8,11)

У КИЄВІ ВІДБУДЕТЬСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ «ЗАВАЛІВСЬКЕ КОРІННЯ БЛАЖЕННІШОГО ЛЮБОМИРА ГУЗАРА»

10 липня 2017 року, у сороковий день після відходу до вічності Блаженнішого Любомира, у Києві відбудеться презентація книги «Завалівське коріння Блаженнішого Любомира Гузара», передмову до якої написав особисто Блаженніший Любомир.

Автором книги є Володимир Чистух, який зібрав унікальні фотографії з архіву родини Гузарів. Світлини до видання були передані Марією Рипан, племінницею та воднораз похресницею Блаженнішого Любомира. Захід проходитиме за її ж участю в Книгарні «Є», за адресою: м. Київ, вул. Миколи Лисенка, 3. Початок о 18:00.

Як повідомляють організатори, у презентації зможуть взяти участь усі, хто зацікавлений у глибшому ознайомленні з самовідданим служінням українському народові та Церкві кількох поколінь священиків із родини Гузарів.

Запропонована читачам книга є своєрідним продовженням висвітлення історії села Завалова, що на Підгаєччині, розповідей про визначних людей, розкритих автором у попередніх роботах. У виданні представлена коротка історія родини Дмитра Гузара, який більше ніж півстоліття був парохом села і покоїться разом зі своєю дружиною у завалівській землі. Його правнуком був Блаженніший Любомир Гузар.

У передмові Блаженніший Любомир розкриває мету, з якою автор працював над цією книгою: «Учитель Завалівської школи, що на Підгаєччині, Володимир Чистух, завдав собі труду зібрати спогади про колишнього пароха греко-католицької громади в Завалові − отця Дмитра Гузара. Саме цей священик, який довгі роки був душпастирем Завалова (1856−1908), і то дуже шанованим та улюбленим, є моїм прадідом. Він і його дружина Кароліна були батьками Лева, який мав сина Ярослава. Останній був моїм батьком. Власне, назва цієї книжечки говорить про мої корені, про моє походження», – пише Блаженніший Любомир.

Далі він зауважує: «Розгляд цієї книжки як історії одної людини був би обмеженим. Читач повинен собі усвідомити, що за допомогою зібраного матеріалу пізнає певну епоху в житті нашого народу, особливо те, яким було життя українського суспільства у ХІХ столітті, щонайменше в одній частині України – її західних областях. Таке знання дуже важливе, щоб зрозуміти розвиток нашого національного побуту в той період».

У передмові також йдеться про те, що історія родини Гузарів, представлена у спогадах: «Це не є щось виняткове, а радше типовий образ життя в другій половині ХІХ століття, у десятиліття, які становили період підготовки до важливих подій в житті нашого народу наступного століття і, може, наших часів».

Також звертаючись до читачів, Блаженніший прохає під час ознайомлення із цими спогадами думати не тільки про його минуле, а й навчатися чогось із прикладу наших предків: «Ця книга навчає нас шанувати працю наших предків і вчитися в них служінню своїй церкві й Богу».

Довідка

Марія Рипан – племінниця Блаженнішого та його похресниця. Донька його сестри Марти і Зенона Василькевича. Має трьох братів із сім'ями: Петра, Павла і Романа. Живе з чоловіком Євгеном Рипаном у Торонто, Канада.

арія – відома мисткиня жіночих прикрас із бісеру, інструктор із їх виготовлення, автор друкованих книг-інструкцій, а також навчальних програм і брендових матеріалів із бісероплетіння, в яких навчає, як крок за кроком зробити самим вибрані зразки.

Дослідниця українського народного мистецтва. Багатий зібраний матеріал висвітлює в культурно-мистецьких установах, музеях, товариствах, професійних спілках і в культурних центрах Канади, США та України.

Прес-служба Київської архиєпархії

Джерело:news.ugcc.ua


09.07.2017

Тишковичі - місце паломництва на Мостищині


Календар

«     Березень 2024     »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Оголошення


Статистика

Відвідувачів за сьогодні: 211
Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть:
Система Orphus Система Orphus