Слава Ісусу Христу! «Є два способи стати бідним: працювати в Неділю і красти чуже добро», «Там, де є гріх, там також є множинність, там - схизми, там - єресі, там - незгоди; але там, де є чеснота, там є і єдність, там є і злагода, завдяки якій усі віруючі мають одно тіло й одну душу», - (Ориген, Проповіді на Єзекиїла, 9, 1)

Історія чудотворного місця в м. Самбір

 

Самбірська ікона Божої Матері або Матір Руського краю - чудотворна коронована ікона Богородиці, що знаходиться в церкві Різдва Пречистої Діви Марії у м. Самбір. Самбірська Богородиця без срібно-золотої шати була намальована олійними фарбами на кипарисовій дошці товщиною до півтора сантиметра, має вгорі напис латинськими літерами Mater Deo (Мати Божа).

Як свідчать перекази, Самбірську ікону Богородиці намалював на дошці з кипарисового дерева сам євангелист Лука. Її привезли до Самбора два грецькі купці напочатку ХVII ст. Інші дослідники зараховують її до найдавніших українських ікон, що походять із XII-XIII ст.

 1705 року в Самборі і околицях панувала “чорна хвороба” — чума, серед померлих був й Іван Стамович, власник ікони. Олена Добрянська, його далека родичка отримала у спадок його майно разом з іконою.

Історія ікони
15 вересня 1727 року відбулося перше чудо – ікона плакала. На прохання пароха ікона перейшла до парафіяльної церкви Різдва Пречистої Діви Марії, де вона знаходиться й до нині. 17 жовтня 1727 року на іконі знову появилися сльози на очах Богородиці. Спеціальна церковна комісія визнала плач Богородиці на іконі надприродним явищем і вважала, що ікона є чудотворною. В той час відомими стають випадки зцілень людей, які молилися перед іконою.


8 червня 1908 року Апостольська Столиця проголосила головний престол чудотворної ікони в Самборі упривілейованим. В 1912 і 1913 роках св. Літургії тут служив і молився митрополит Андрей Шептицький, а у 1931 і 1932 рр. — тоді ще ректор духовної семінарії у Львові о. Йосиф Сліпий.
1928 року Папа Римський Пій XI коронував ікону Папською короною. Акт коронації здійснив владика Йосафат Коциловський у свято Успення Пресвятої Богородиці 28 серпня 1928 року.

У вересні 1939 року німецькі і радянські правителі розділили Польщу, єпископ Йосафат Коциловський заради збереження ікони доручив монахиням із Згромадження сестер Служебниць перевезти її з самбірської церкви за Сян до Польщі. 6 серпня 1941 року святу реліквію привезли назад до Самбора. 1944 року вдруге перевезли ікону на Захід.

Восени 1996 року ікону передали на реставрацію до Львова. Після реставрації ікона побувала у львівських та дрогобицьких храмах, а 23 лютого 1997 року повернулась до Самбора.



3 грудня (з можливим перенесенням на неділю) встановлено днем почитання Чудотворної Самбірської ікони Пресвятої Богородиці, а 15 лютого - днем її віднайдення.


Святий Валентин.


Покровитель закоханих знайшов свій останній спочинок в Україні, у місті Самборі Львівської області. Тут у старовинній церкві Різдва Пресвятої Богородиці у спеціальному саркофазі на окремому бічному престолі лежать частинки мощей Святого Валентина.

Самбірська церква Різдва Пресвятої Богородиці, в якій похований Святий Валентин.

Ця церква є найстарішою в регіоні, а останки Валентина потрапили до неї з Рима 250 років тому

Тисячі закоханих пар чи самотніх людей поспішають до святого, аби попросити у нього покровительства в любовних справах. "Спершу Святий Валентин був похований на цвинтарі Присцілли біля Риму, – розповідає нам історію про те, як Валентин потрапив до українського міста, директор Інституту розвитку Самбора Орест Ференц. – До Самбора останки Св. Валентина було урочисто передано 13 травня 1759 року. Ці мощі є єдиними на території України". Відтоді Святий Валентин є покровителем Перемишльсько-Самбірської єпархії.

Як розповідає Орест Ференц, про автентичність мощей Св. Валентина свідчать церковні документи за підписом Папи Римського. Але людям ці докази непотрібні, адже про те, що Святий Валентин справді вислуховує їхні прохання, свідчать багато щасливих історій, а також чимало подячних подарунків, які залишили прочани у церкві.

Мощі Св. Валентина зберігаються у спеціальному прозорому саркофазі у правому притворі церкви.

Навпроти поховання Валентина ще одне чудотворне місце – мироточива ікона Богородиці, яка висить тут від часу побудови церкви

"Щорічно до міста з’їжджаються десятки тисяч людей, аби отримати натхнення на гарне кохання і шлюб, – каже Орест Ференц. – І багато з них одержують відповіді на свої прохання". Окрім того, що Святий Валентин об’єднує серця, існують свідчення про те, що він лікує. "Є свідчення про те, що молитва до Святого Валентина допомагала зцілитися хворим на епілепсію, – додає прес-секретар Інституту розвитку Самбора Наталя Любас. – Хоча ця хвороба вважається невиліковною".

Згідно з переказами, Валентин був молодим священиком, який, попри заборону імператора, таємно вінчав воїнів Римської імперії. Розгніваний імператор Клавдій вирішив засудити Валентина до страти, наказавши вкинути до печі. Однак вогонь не зачепив Валентина. Помер святий Валентин мученицькою смертю близько 270 року нашої ери. "Існує низка інших версій стосовно Валентина, – каже Орест Ференц. – Однак ця є найбільш поширеною". 





Тишковичі - місце паломництва на Мостищині


Календар

«     Березень 2024     »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Оголошення


Статистика

Відвідувачів за сьогодні: 136
Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть:
Система Orphus Система Orphus