Для всього є свій час, за словом Еклезіяста, усьому час-пора (3, 1), але для молитви й псалмоспіву будь-який час підходить.   св. Василій Великий 4

Навіщо ходити в храм щонеділі? 

Я радів, коли сказали мені: "Ходімо до дому Господнього" (Пс.121, 1)

Часто священикам задають питання, наведене у заголовку, і починають виправдовуватися.

- Нам треба виспатися, побути з сім'єю, зробити домашню роботу, а тут треба вставати і йти до церкви. Навіщо?

Християнський портал КІРІОС одного разу вже пробував дати відповідь на це запитання в статті "Що важливіше - ходити до церкви, чи бути хорошою людиною?" Зараз наводимо до Вашої уваги ще одну статтю, яка, можливо, зуміє переконати Вас в необхідності відвідування Храму Божого.

Звичайно, для того щоб обґрунтувати свою лінь, можна знайти всілякі заперечення. Але спочатку слід зрозуміти, який сенс в щотижневому ходінні в храм, щоб потім вже порівняти з цим наші самовиправдання. Адже вимога ця не вигадана людьми, а дана ще в Десяти Заповідях: "Пам'ятай день суботній, щоб святити його; шість днів працюй і роби в них всякі справи твої, а день сьомий - субота - Господу, Богу твоєму: не роби в нього жодної справи ні ти, ні син твій, та дочка твоя, ні раб твій, ні рабиня твоя, ні віл твій, ні осел твій, ні всяка худоба твоя, ні гість, що в домі твоєму, бо в шість днів створив Господь небо та землю, море і все, що в них, а в день сьомий спочив, тому поблагословив Господь день суботній і освятив його" (Вих. 20, 8-11). За порушення цієї заповіді в Старому Завіті покладалася смертна кара, як за вбивство. У Новому Завіті великим святом стала неділя, тому що Христос, вставши з мертвих, освятив цей день. За церковними правилами, порушник цієї заповіді підпадає відлученню. Згідно з 80 правилом VI Вселенського Собору: "Якщо хто - єпископ, чи пресвітер, або диякон, або хто небудь з сопричисленних до кліру, чи мирянин, не маючи ніякої нагальної потреби або перешкоди, який би надовго усунутий не був від своєї церкви, але перебуваючи у місті, в три недільні дні протягом трьох тижнів не прийде в церковні збори: то клірик нехай буде видалений з кліру, а мирянин нехай буде відлучений від спілкування".

Навряд чи Творець став би давати нам безглузді веління, та й церковні правила написані зовсім не для того, щоб мучити людей. У чому ж сенс цієї заповіді?

Все християнство виростає з самооб'явлення Бога в Трійці, явленого через Господа Ісуса Христа. Входження в Його внутрішнє життя, участь у Божественній славі - це мета нашого життя. Але так як "Бог є любов і хто перебуває в любові - в Бозі перебуває, і Бог у ньому", за словом апостола Іоанна (1 Ін. 4, 16), то і увійти в спілкування з Ним можна тільки через любов. По слову Господа, весь закон Божий зводиться до двох заповідей: "Люби Господа Бога твого всім серцем твоїм і всією душею своєю, і всім своїм розумом: це є перша і найбільша заповідь; друга ж подібна їй: Люби ближнього твого, як самого себе; на цих двох заповідях затверджується весь закон і пророки "(Мф. 22, 37-40). Але ці заповіді хіба можна виконати без відвідування храму? Якщо ми любимо людину, то хіба не прагнемо частіше зустрічатися з нею? Хіба можна уявити собі, щоб закохані уникали зустрічей один з одним? Так, можна поспілкуватися і по телефону, але куди краще говорити особисто.Так і людина, що любить Бога, прагне до Нього на зустріч. Прикладом для нас хай буде цар Давид. Він, будучи правителем народу, ведучи незліченні війни з ворогами, здійснюючи правосуддя, говорив так: "Які любі оселі Твої, Господи сил! Омліває душа моя, бажаючи в подвір'я Господа, моє серце та тіло моє линуть до Бога Живого. І пташка знаходить собі житло, і ластівка гніздо собі, де покласти пташенят своїх, у вівтарях Твоїх, Господи сил, Царю мій і Бог мій! Блаженні живуть в домі Твоїм, вони будуть повіки хвалити Тебе. Блажен чоловік, в якому сила Твоя і в якого в серці дороги направлені до Тебе. Проходячи долиною плачу, вони відкривають в ній джерела, і дощ ранній дає благословення їм, приходять від сили в силу, і показуються перед Богом у Сіоні. Господи, Боже сил! Почуй молитву мою, почуй, Боже Яковів! Боже, захиснику наш, прихилися і зглянься на обличчі помазанця Твого. Бо один день у дворах Твоїх краще тисячі. Бажаю краще бути у порога в Божому домі, ніж жити в наметах безбожности "(Пс. 83, 2 11).

Коли він був у вигнанні, то плакав кожен день, що не може увійти в будинок Бога: "Згадуючи про це, виливаю душу мою, бо я ходив в многолюдді, вступав з ними в будинок Божий зі гласом радості і подяки святкового сонму" ( Пс. 41, 5). Ось саме це ставлення і породжує потребу у відвідуванні храму Божого і робить його внутрішньо необхідним. І це не дивно! Адже на храм Божий безперервно звернені очі Господні. Тут Сам Він перебуває Своїм Тілом і Кров'ю. Тут Він відроджує нас у хрещенні. Так що церква - наша мала батьківщина небесна. Тут Бог прощає нам гріхи в таїнстві Сповіді. Тут Він віддає нам Сам Себе у Святому Причасті. Хіба десь можна ще знайти такі джерела нетлінного життя? По слову стародавнього подвижника, ті, хто протягом тижня борються з дияволом, прагнуть в суботу та неділю прибігти до джерел живої води Причастя - до церкви, щоб втамувати спрагу серця і відмити себе від бруду оскверненої совісті. За давніми переказами, олені полюють на змій і пожирають їх, але отрута починає палити їх нутрощі, і вони біжать до джерела. Так само і ми повинні прагнути до храму, щоб спільною молитвою охолодити роздратування нашого серця. По слову священномученика Ігнатія Богоносця, "намагайтеся частіше збиратися для євхаристії і славослів'я Бога. Бо якщо ви часто збираєтесь разом, то скидає сили сатани, і однодумністю вашої віри руйнуються згубні його справи. Немає нічого кращого за мир, бо ним знищується всяка брань небесних і земних духів "(Сщмч. Ігнатій Богоносець. Послання до Ефесян. 13).

Багато хто зараз бояться пристріту, псування, чаклунства. Багато обтикують всі косяки голками, обвішують себе, як новорічні ялинки, амулетами, коптять всі кути свічками і забувають, що церковна молитва одна тільки і може врятувати людину від насильства диявола. Адже він тремтить від сили Бога і нездатний нашкодити тому, хто перебуває в Божій любові.

Як співав цар Давид: "Якщо ополчиться проти мене полк, не злякається серце моє; якщо повстане проти мене війна, і тоді буду сподіватися. Одного просив я у Господа, того тільки шукаю, щоб пробувати в Господньому домі у всі дні мої, споглядати красу Господню і відвідувати святий храм Його, бо Він заховає мене в домі Своїм у день лиха, сховає мене потаємно в Своєму наметі, підніесе мене на скелю. Тоді піднеслася б моя голова понад ворогами моїми навколо мене, і я приніс би в Його скинії жертви славослів'я, став би співати і славити перед Господом "(Пс. 26, 3 6).

Але мало того, що в храмі Господь захищає нас і дає нам сили. Він ще й вчить нас. Адже всі богослужіння - це справжнє училище Божої любові. Ми чуємо Його слово, згадуємо Його чудові справи, дізнаємося про наше майбутнє. Воістину "в храмі Бога все сповіщає про Його славу" (Пс. 28, 9). Перед нашими очима проходять подвиги мучеників, перемоги подвижників, мужність царів і священиків. Ми дізнаємося про Його таємничу природу, про те спасіння, яке дав нам Христос. Тут ми радіємо світлому Христовому воскресінню. Недарма ми називаємо недільне богослужіння "малим Великоднем". Часто нам здається, що все навколо жахливо, страшно і безнадійно, але недільна служба говорить нам про нашу позамежну Надію. Недарма Давид говорить, що "ми міркували, Боже, про милість Твою серед храму Твого" (Пс. 47, 10). Недільна служба - кращий засіб проти тих незліченних депресій і печалей, які мешкають в "сірому побуті". Це - блискуча веселка Божого заповіту серед туманів загальної метушні. Наше святкове богослужіння має своїм центром молитву і розмірковування над священним Писанням, читання якого в церкві має особливу силу. Так один подвижник бачив, як з уст диякона, який читав на недільній Літургії слово Боже, піднімалися вогненні язики. Вони очищали душі молільників і сходили до небес. Ті, хто кажуть, що зможуть почитати Біблію і вдома, нібито для цього не потрібно йти в храм, помиляються. Навіть якщо вони дійсно відкриють в будинку цю Книгу, то їх віддалення від церковного зібрання завадить їм зрозуміти сенс прочитаного. Перевірено, що ті, хто не бере участь у святому Причасті, практично не здатні засвоїти волю Божу. І не дивно! Адже Письмо подібно "інструкції" для отримання небесної благодаті. Але якщо просто читати інструкцію, не намагаючись, наприклад, зібрати шафу або зробити програмування, то вона залишиться незрозумілою і швидко забудеться. Адже відомо, що наша свідомість швидко відфільтровує невживану інформацію. Тому Писання невіддільне від церковного зібрання, бо і дано воно було саме Церкви.

Навпаки, ті, хто побував на недільній Літургії і після цього будинку взяв Писання, той побачить у ньому ті смисли, яких він не помітив би ніколи. Часто буває, що саме на свята люди дізнаються волю Божу про себе. Адже, за словами преп. Іоанна Лествичника, "хоча Бог і завжди нагороджує рабів Своїх дарами, але найбільш в річні і Господні свята" (Слово до Пастиря. 3, 2). Не випадково, що ті, хто регулярно ходить в храм, дещо інші і за зовнішнім виглядом, і за душевним станом. З одного боку, для них чесноти стають природними, а з іншого - часта сповідь заважає робити серйозні гріхи. Так. Часто у християн пристрасті також загострюються, бо сатана не бажає, щоб люди, зліплені з пороху, піднімалися в небо, звідки він був скинений. Тому сатана і нападає на нас як на своїх ворогів. Але ми-то не повинні його боятися, а повинні битися з ним і перемогти. Адже тільки переможець успадковує все, сказав Господь (Апок. 21, 7)!

Сторінка 1 із 4 1 2 3 4

Тишковичі - місце паломництва на Мостищині


Календар

«     Березень 2024     »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Оголошення


Статистика

Відвідувачів за сьогодні: 30
Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть:
Система Orphus Система Orphus